Het hoogwaardig gebruiken van snelgroeiende loofboomsoorten wordt bepaald door een combinatie van veel factoren. De houtkwaliteit is sterk afhankelijk van de houtsoort en de groeiomstandigheden. Het doel van dit werkpakket is het identificeren en verkennen van de mogelijkheden door middel van (geoptimaliseerde) processen en methodes bepaalde houteigenschappen te verbeteren.
Veel snelgroeiende loofboomboomsoorten hebben een lage resistentie tegen aantasting en het hout heeft een lage dichtheid. Dit vraagt om specifieke behandelingen om de resistentie te verhogen en vereist maatregelen om het brandgedrag te verbeteren. Dit is noodzakelijk om toepassing in de bouw mogelijk te maken. Daarvoor zijn verschillende processtappen en behandelingen mogelijk afhankelijk van de specifieke toepassing. Vaak wordt onderscheiden tussen twee principiële processtappen:
Onder het begrip bewerken van hout vallen mechanische bewerkingsstappen zoals zagen, schaven of boren. Daarnaast is de logistiek, relevant, daaronder valt transport, het drogen van hout en houtopslag. Naast het hoofdproduct “gezaagd hout” ontstaan tijdens mechanische houtbewerking bijproducten die mogelijk gebruikt kunnen worden om composieten te maken. Het optimaal combineren van de verschillende productstromen en processen heeft een positief effect op het zaagrendement van snelgroeiende loofboomsoorten
Houteigenschappen kunnen chemisch en thermisch worden verbeterd door het hout oppervlakkig door en door te behandelen. Behandelingsprocessen moet afgestemd worden op de eigenschappen van de gekozen houtsoort en de gewenste toepassing. Vandaar is het van belang de prestatie van het eindproduct goed af te stemmen op de eisen en de (bouw) toepassing.